Αριθ. Πρωτ. 34
Αθήνα, 10/12/2012
Θέμα: ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΣΤΕ
Συνάδελφοι, σας στέλνουμε Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ για την εκδίκαση της προσφυγής της Συνομοσπονδίας
στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΠΥΣ 6/2012.
Για την ΟΣΕΤΕΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ανδρέας Στοϊμενίδης Στέργιος Σκουτέλας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΓΣΕΕ
7.12.2012
ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΣΤΕ
Εκδικάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 η προσφυγή της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 6/2012 Μνημόνιο ΙΙ) με την οποία επιβλήθηκαν εν μια νυκτί δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, παραβιάστηκαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατεδαφίστηκε το σύστημα των συλλογικών ρυθμίσεων στη χώρα.
Η Συνομοσπονδία έχοντας στη νομική της φαρέτρα μεταξύ άλλων τις καταδικαστικές αποφάσεις της χώρας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από το ΣτΕ την ακύρωση της 6ης ΠΥΣ/2012 προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα μέτρα καταλύουν τον πυρήνα θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.
Συγχρόνως παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία από τις επιπτώσεις εφαρμογής τους με τα οποία τεκμηριώνεται ότι αυτά τα μέτρα εκτός των άλλων είναι αναποτελεσματικά, αντιαναπτυξιακά και αδιέξοδα.
Οι νομικοί σύμβουλοι της ΓΣΕΕ ανέπτυξαν πλούσια επιχειρηματολογία και τόνισαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ότι η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την καταπάτηση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου στη χώρα μας αλλά και του ίδιου του Συντάγματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου και κατά της προσφυγής μας έκανε το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, του οποίου πρόσφατα οι απολύσεις κρίθηκαν από το Πρωτοδικείο παράνομες και αντισυνταγματικές!
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και τα σχετικά υπομνήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να εκδοθεί η οριστική απόφαση.
Η ΓΣΕΕ αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ (και εφόσον χρειαστεί) θα προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεχίζοντας τον αγώνα για την ακύρωση των πρωτοφανών και βάναυσων αντεργατικών μέτρων που διαμόρφωσαν στην Ελλάδα εργασιακό τοπίο τριτοκοσμικής χώρας.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ |