Αθήνα, 05/09/2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Θέμα: ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ελληνικη ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2014 ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
Συνέχιση του αδιεξόδου στην ελληνική οικονομία
εάν δεν ενισχυθούν η ανάπτυξη, η απασχόληση και οι μισθοί
Η Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2014 του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ παρουσιάστηκε εχθές στη Θεσσαλονίκη από τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας Σάββα Ρομπόλη.
Τα στοιχεία της Έκθεσης καταδεικνύουν τη συνέχιση του αδιεξόδου για την Ελληνική Οικονομία, όσο συνεχίζονται οι ασκούμενες πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και της ανεργίας.
Στην Έκθεση τονίζεται η αναγκαιότητα άμεσης παράκαμψης της νεοφιλελεύθερης πορείας με ένα νέο μίγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα ενισχύει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τους μισθούς.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί η ανεργία, εάν σε βραχυχρόνια διάρκεια μειωθούν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων, αυξηθούν οι μισθοί και εάν σε μακροχρόνια διάρκεια βελτιωθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Τα αποτελέσματα των στοιχείων που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι απογοητευτικά.
Οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρίκνωσαν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώνοντας τις αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων την περίοδο 2010-2013 κατά 41 δις ευρώ.
Έως το τέλος του 2014 η μείωση θα είναι επιπλέον 2 δις ευρώ.
Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη παρουσιάζει καθίζηση και είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1984.
Όσον αφορά στην ανεργία για το 2014 η εκτίμηση είναι ότι θα παρουσιάσει οριακή αποκλιμάκωση (λιγότεροι περίπου 80.000 άνεργοι) η οποία όμως κατά κύριο λόγο οφείλεται όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού και στην προσωρινή και επιδοτούμενη απασχόληση. Η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι ότι το 2020 η ανεργία θα κινείται στο 22-23% του εργατικού δυναμικού (1.150.000 άτομα) με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, τον κρατικό προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα παραμένει στοχευμένη με προσήλωση στη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, δε θα βοηθήσει αλλά αντιθέτως θα επιδεινώσει εκτός των άλλων την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.
Τα 14,5 δις ευρώ τα οποία θα είναι τα έσοδα από τη συγκεκριμένη στόχευση δε θα επιτύχουν το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Δυσμενείς επίσης εξελίξεις προβλέπονται στη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος οι οποίες σηματοδοτούν την «ώρα μηδέν» για το ασφαλιστικό.
Το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών του ΣΚΑ είναι το 2016 γεγονός που αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΣΕΤΕΕ
|