Αρ. Πρωτ. 194
Αθήνα, 25/06/2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: Αναθεώρηση των μνημονιακών μέτρων ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση
η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας
Καταπέλτης για την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ, είναι η νέα απόφαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), η 102η διάσκεψη της οποίας ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη.
H αρμόδια επιτροπή του ΙLO μετά από προσφυγή της ΓΣΕΕ και σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασής της του 2011, διαπίστωσε ότι η παρούσα εργασιακή πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης με την εφαρμογή των μνημονίων παραβιάζει τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και συγκεκριμένα την ΔΣΕ98, τη συλλογική αυτονομία και αποδυναμώνει τη διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης.
Ζητά δε από την ελληνική Κυβέρνηση την επείγουσα αναθεώρηση των μέτρων και την αποκατάσταση των επιπτώσεών τους στην κοινωνία με άμεση διεξαγωγή πλήρους και ειλικρινούς κοινωνικού διαλόγου, όχι για τα θέματα που η Κυβέρνηση επιθυμεί, αλλά με την πλήρη συμμετοχή των κοινωνικών διαπραγματευτών.
Επί όλων αυτών των ζητημάτων και όσων περιέχονται στην καταγγελία και τις αναφορές της ΓΣΕΕ το ΙLO ζητά τη λεπτομερή λογοδοσία της ελληνικής Κυβέρνησης εντός του 2013.
Κατά την ακροαματική διαδικασία η ΓΣΕΕ εξέθεσε τη λαίλαπα και τις επιπτώσεις των πολυάριθμων και διαδοχικών μέτρων άκρατης κρατικής παρέμβασης στη συλλογική αυτονομία, την ελευθερία διαπραγματεύσεων και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με την κορύφωση της κατάργησης της διαδικασίας και της καθολικής προστασίας που παρείχε σε όλους τους εργαζόμενους η Εθνική Γενική ΣΣΕ. Παρουσιάστηκαν όλες οι παράμετροι της δραματικής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα, αλλά και οι τρομακτικές διαστάσεις που έχει πάρει η μετατροπή της οικονομικής κρίσης και σε ανθρωπιστική. Παρουσιάστηκε επίσης στην παγκόσμια κοινότητα το σύνολο της μέχρι στιγμής νομολογίας και των συστάσεων που έχουν διατυπωθεί και από άλλα διεθνή ελεγκτικά όργανα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Καταγγέλθηκε επίσης η πρωτοφανής για τα διεθνή δεδομένα αυταρχική ενέργεια της Κυβέρνησης για το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Κατά κοινή ομολογία, εντύπωση προξένησε η τοποθέτηση της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία παρουσιάζοντας μια εικόνα εργασιακού παραδείσου υπερθεμάτισε υπέρ των μέτρων βίαιης κρατικής παρέμβασης στα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα, ενώ με άνεση παραδέχτηκε ότι τα μέτρα επιβλήθηκαν μονομερώς χωρίς κοινωνικό διάλογο υπό την άμεση πίεση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Από την άλλη πλευρά, η εργοδοτική πλευρά, εκπροσωπούμενη από τον ΣΕΒ, δεν αμφισβήτησε την παρέμβαση στη συλλογική αυτονομία και την ελευθερία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπερθεμάτισε υπέρ της αποκέντρωσης των ΣΣΕ και της δυνατότητας να συνάπτονται συμβάσεις από τις διαβόητες «ενώσεις προσώπων» που αποτελούν την ελληνική εκδοχή εργοδοτικών «συνδικάτων».
Η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα που διεξάγει από το 2010 σε κάθε επίπεδο, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας με μοναδικό γνώμονα τη συλλογική προάσπιση και αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καταγγέλλοντας τον εργασιακό Μεσαίωνα που επιβάλλει η Τρόικα και η Κυβέρνηση. Η κρίσιμη αυτή απόφαση της ΔΟΕ θα τεθεί υπόψη της ελληνικής Δικαιοσύνης, προκειμένου να προστατευθούν όσοι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, που έχουν προσφύγει κατά των μέτρων που θίγουν ανεπανόρθωτα τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.
Για την Ο.Σ.Ε.Τ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΟΪΜΕΝΙΔΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΚΟΥΤΕΛΑΣ
|