1.Μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Πραγματοποιήθηκε εχθές Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 Γενική Απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων και με κύρια διεκδικούμενα αιτήματα:με μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων και με κύρια διεκδικούμενα αιτήματα:
¨ Συλλογικές Συμβάσεις ΠΑΝΤΟΥ και για ΟΛΟΥΣ
¨ Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ΑΝΕΡΓΙΑΣ και ανακούφισης των ΑΝΕΡΓΩΝ
¨ Ανάκληση της επιστράτευσης και των αντιδημοκρατικών μέτρων απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης και των απεργιών.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ OΛΟΥΣ
Σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Μετά τη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Πεδίον του Άρεως πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή.
Απεργούμε και αγωνιζόμαστε κατά της ανεργίας που έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, της κατακόρυφης μείωσης των εισοδημάτων, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, της φοροεπιδρομής, της δραματικής μείωσης των συντάξεων, της διάλυσης του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, για όλα εκείνα που προκλήθηκαν από τις ανάλγητες και αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές.
Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα για την ακύρωση των αντεργατικών, αντικοινωνικών και αναποτελεσματικών πολιτικών των μνημονίων.
Πηγή: gsee.gr
2. Παγίδες κρύβει το νέο Ε9
Στο β΄εξάμηνο του 2013 φαίνεται πως μεταθέτει η κυβέρνηση την εφαρμογή για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών του protothema.gr για επικείμενη αναβολή των αποφάσεων, επειδή θα εισπραχθεί στα τέλη του 2013, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση τεσσάρων μηνών, έως τις 30 Ιουνίου, για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) που αφορά στις μεταβολές περιουσιακής κατάστασης που έγιναν έως 31-12-2012.
Η σχετική προθεσμία εξέπνευσε κανονικά στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της δήλωσης Ε9 θα παραμείνει ανοιχτεί ώστε χιλιάδες πολίτες να συμπληρώσουν στοιχεία ηλεκτρονικό στο έντυπο που βρίσκεται στη διαδικτυακή διεύθυνση www.gsis.gr (ενότητα: υπηρεσίες προς πολίτες).
Τα στοιχεία τους καλούνται στο ηλεκτρονικό Ε9 καλούνται να υποβάλουν όμως όχι μόνον όσοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητα, αλλά και όσοι θέλουν να διορθώσουν τυχόν περασμένες δηλώσεις Ε9. Ακόμα και όσοι έχουν απλώς «αμφιβολίες», μπορούν να συμπληρώσουν στο Ε9 την τρέχουσα περιουσιακή τους κατάσταση, έστω και αν δεν άλλαξε κάτι σε αυτήν στο 2012, ώστε να φορολογηθούν χωρίς λάθη με τον ενιαίο φόρο ακινήτων του 2013. Με βάση τα στοιχεία για το 2012 όμως θα υπολογιστεί η ακίνητη περιουσία μας για να εκκαθαριστεί και ο ΦΑΠ του 2012, ο οποίος θα επιβληθεί με αφορολόγητο 200.000 ευρώ και με συντελεστές που ξεκινούν από 0,2%. Τα ειδοποιητήρια για αυτό το χαράτσι αναμένεται να καταφθάσουν μέσα στο καλοκαίρι.
Προσοχή στις... παγίδες
Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις στη Δ.Ο.Υ. σε δύο αντίτυπα, σε έντυπα που παρέχονται δωρεάν από το Ελληνικό Δημόσιο, υπογράφεται από τον υπόχρεο και τη σύζυγο, εφόσον έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ή από τον πληρεξούσιο που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι' αυτό. Όταν η δήλωση υποβάλλεται από πληρεξούσιο, θα συνοδεύεται από τα αποδεικτικά έγγραφα της πληρεξουσιότητας.
Προσοχή χρειάζεται και σε συγκεκριμένα στοιχεία που ζητά η φόρμα της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Για παράδειγμα:
i. Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.
ii. Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομητέων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
iii. Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.
Σε κάθε περίπτωση ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου κατά τον έλεγχο της δήλωσης, όταν το κρίνει απαραίτητο.
Για τους αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 πάντως, δεν απαιτείται υποβολή νέας δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ.
Επίσης ξεκαθαρίζεται πως για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.
Πηγή: protothema
3. Τα 1.400 λουκέτα τραπεζών... διώχνουν 25.000 εργαζομένους
Εκτός υπηρεσίας θα βρεθούν 25.000 εργαζόμενοι, αφού με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές σταματά η λειτουργία 1.000 έως 1.400 καταστημάτων. Στο μέτωπο των αποδοχών οι προτεινόμενες περικοπές φτάνουν το 20%. Μαχαίρι μπαίνει σε επιδόματα γάμου, ισολογισμού και ξένης γλώσσας.
Κατάργηση επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα γάμου, ισολογισμού και ξένης γλώσσας, θα ζητήσουν οι τράπεζες από την ΟΤΟΕ, με στόχο να μειωθούν οι αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 18% με 20%.
Και παράλληλα καλούν την ΟΤΟΕ να κινηθεί με γνώμονα τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αφού, όπως παραδέχονται οι τραπεζίτες, μέχρι το 2015 θα υπάρξει δραματική συρρίκνωση στο προσωπικό των τραπεζών, που μπορεί να φτάσει τις 25.000 αποχωρήσεις, ενώ οι συνενώσεις στον κλάδο θα βάλουν «λουκέτο» σε 1.000 με 1.400 καταστήματα.
Σε ό,τι αφορά την κλαδική σύμβαση εργασίας, η πρόταση των τραπεζών -σύμφωνα με πληροφορίες- θα περιλαμβάνει την κατάργηση επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα γάμου, που αντιστοιχεί στο 10% του βασικού μισθού, και το επίδομα ισολογισμού.
Οι περισσότερες τράπεζες δίνουν επιπλέον μισό μισθό μία φορά τον χρόνο (κάποιες τράπεζες δίνουν ολόκληρο μισθό) ως επίδομα ισολογισμού, που αντιστοιχεί στο 3,5% ή το 7% (αν είναι μισό ή ολόκληρο) του βασικού μισθού.
Ενα άλλο επίδομα που «κινδυνεύει» είναι της ξένης γλώσσας, ενώ σταδιακά θα καταργηθούν και πολλές από τις πρόσθετες παροχές των τραπεζών προς το προσωπικό τους (π.χ. επίδομα για βρεφονηπιακούς σταθμούς).
Στη διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ οι εκπρόσωποι των τραπεζών θα επιδιώξουν να πιάσουν τον στόχο της μείωσης του 18% μέσα από καταργήσεις ή περικοπές επιδομάτων, ώστε να μη χρειαστεί να βάλουν «μαχαίρι» στις βασικές αποδοχές.
Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ λέει «όχι» σε μείωση του βασικού μισθού των τραπεζοϋπαλλήλων και επισημαίνει πως ήδη οι μειώσεις στις αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων φτάνουν το 20% με 22%.
«Η ΟΤΟΕ θα πρέπει να κινηθεί με γνώμονα τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας», αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη στο «Εθνος» και επισημαίνουν πως «το 70% των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών αφορά μισθοδοσίες», ενώ θεωρούν μονόδρομο τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
«Οι όποιες εθελούσιες έξοδοι γίνουν από τις τράπεζες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα των Ταμείων. Ο "λογαριασμός" δεν μπορεί να πηγαίνει στο ασφαλιστικό σύστημα και κατ' επέκταση στις πλάτες των εργαζομένων», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ και πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων της Εμπορικής Γ. Κωνσταντινόπουλος.
Σημειώνουμε ότι η κλαδική σύμβαση εργασίας της ΟΤΟΕ έληξε στις 14 Φεβρουαρίου και ισχύει πλέον η τρίμηνη μετενέργεια. Στην περίπτωση που μέχρι τις 14 Μαΐου δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και πολυετίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση τα υπόλοιπα επιδόματα που προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση εργασίας χάνονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα χαθεί και το επίδομα γάμου, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών των τραπεζικών υπαλλήλων 10%.
Σημειώνεται πως με βάση τη νομοθεσία, τα επιδόματα πολυετίας έχουν παγώσει σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
Αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές μειώσεις μισθών με επιχειρησιακές ή ατομικές συμφωνίες. Μέχρι τώρα στις τράπεζες υπογράφονταν επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες προέβλεπαν πρόσθετες παροχές από αυτές της κλαδικής σύμβασης εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ είπε στο «Εθνος»: «Δεν μπορεί να τεθεί θέμα μείωσης του βασικού μισθού, ο οποίος αν λάβουμε υπόψη τις εισφορές, τη φορολογία και άλλους παράγοντες έχει περιοριστεί στα 600 ευρώ καθαρά».
Συνταξιοδοτήσεις, προγράμματα εθελουσίας εξόδου, και μη ανανέωση συμβάσεων ενοικίασης εργαζομένων συνθέτουν το νέο τοπίο στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων θα μειωθεί κατά 20.000 με 25.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2015.
Παράλληλα το 30% με 40% των τραπεζικών καταστημάτων θα βάλουν λουκέτο. Δηλαδή σε βάθος τριετίας θα κλείσουν 1.000 με 1.400 καταστήματα (στο τέλος του 2011 ήταν 3.565) και ταυτόχρονα θα βρεθούν χωρίς «αντικείμενο» περισσότεροι από 8.000 τραπεζοϋπάλληλοι.
Το ίδιο θα συμβεί και σε επίπεδο διοίκησης, δηλαδή στα ανώτερα και μεσαία στελέχη του μάνατζμεντ του κάθε νέου σχήματος. Πολλά ικανά στελέχη θα βρεθούν εκτός, αφού θα θεωρηθούν υπεράριθμοι.
Το άλλο μεγάλο θέμα αφορά στις διπλοκαλύψεις των τραπεζικών καταστημάτων. Οι τράπεζες Εθνική - Eurobank, Alpha - Emporiki και το τριπλό σχήμα Πειραιώς - Αγροτική και Γενική έχουν σήμερα πανελλαδικά δίκτυο 2.500 καταστημάτων.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, που θα ολοκληρωθούν οι νομικές συγχωνεύσεις, θα πρέπει να κλείσουν περίπου 450 καταστήματα και αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν άμεσα 4.500 με 5.000 εργαζόμενοι.
Ηδη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 2.000 υπαλλήλους της και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για 700 με 900 εργαζόμενους.
Το 2012 και τον Ιανουάριο 2013 «έφυγαν» με εθελουσία 200 εργαζόμενοι από την Τράπεζα Κύπρου, 130 από τη Λαϊκή, 240 από τη Millennium και 130 από την Proton.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ Μεγάλη μείωση του προσωπικού μέχρι το 2015
Δραματική μείωση του προσωπικού των τραπεζών μέχρι το 2015 προβλέπουν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Οπως λένε, τους επόμενους μήνες θα ενεργοποιηθούν προγράμματα εθελούσιας εξόδου από όλες τις τράπεζες και θα επισπευσθούν οι συνταξιοδοτήσεις. «Δεν είναι δυνατόν οι συγχωνεύσεις του κλάδου να μην έχουν επίπτωση στις θέσεις εργασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας και συνεχίζει: Από τους βασικούς στόχους της συγκέντρωσης του κλάδου είναι οι λειτουργικές συνέργειες, οι οποίες όμως σε ποσοστό πάνω από 50% προκύπτουν από τη μείωση του κόστους. Με δεδομένο ότι το 65% με 70% του κόστους λειτουργίας των τραπεζών αφορά μισθούς, αντιλαμβάνεστε τι περικοπές σε θέσεις εργασίας θα έχουμε» καταλήγει.
«Πόρτα» σε ασφαλισμένους πριν το 1983
Την πόρτα εξόδου αναμένεται να ανοίξουν περίπου 20.000 τραπεζικοί υπάλληλοι, που έχουν ήδη θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν τα επόμενα τρία χρόνια συνταξιοδοτικό δικαίωμα (και συνολικά 25.000 εργαζόμενοι). Πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία πριν από το 1983, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ανεξαρτήτως ηλικίας.
Ωστόσο όσοι ακολουθούν το καθεστώς ΙΚΑ -ακόμα και αν ασφαλίστηκαν πριν από το 1983- πρέπει να έχουν συμπληρώσει τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας. Για παράδειγμα, για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 απαιτείται 35ετία και το 58ο έτος.
Για τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία από το 1983 έως και το 1992 ισχύουν τα εξής:
Θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το 2010. Οι άντρες αποχωρούν με 15ετία στα 65 και οι γυναίκες στα 60. Για 25ετία το όριο για πλήρη σύνταξη των αντρών είναι τα 65 (60 για μειωμένη) και των γυναικών τα 60 (55 για μειωμένη). Με 35ετία απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους.
Θεμελίωση δικαιώματος το 2011. Οι άντρες αποχωρούν με 15ετία στα 65 και οι γυναίκες στα 61. Με 25ετία το όριο για πλήρη σύνταξη είναι τα 65 για τους άντρες (60 μειωμένη) και τα 61 για τις γυναίκες (56 μειωμένη). Εναλλακτικά απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης και το 58ο έτος.
Θεμελίωση δικαιώματος το 2012. Οι άντρες αποχωρούν με 15ετία στα 65 και οι γυναίκες στα 62. Με 25ετία το όριο για πλήρη σύνταξη είναι τα 65 για τους άντρες (60 μειωμένη) και τα 62 για τις γυναίκες (57 μειωμένη). Εναλλακτικά απαιτούνται 37 έτη και το 59ο έτος.
Θεμελίωση από το 2013 και μετά. Η «έξοδος» με πλήρη σύνταξη γίνεται στα 67 (62 μειωμένη) ή με 40 έτη στα 62.
Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τις μητέρες που θεμελιώνουν δικαίωμα με 25ετία και την ανηλικότητα του τέκνου. Το όριο για πλήρη σύνταξη στα ειδικά ταμεία ξεκινά από τα 50 (για θεμελίωση μέχρι το 2010) και φέτος φτάνει τα 67. Εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με το καθεστώς ΙΚΑ, όπου απαιτούνται 5.500 ημέρες ασφάλισης και το κατά περίπτωση όριο.
Πηγή: imerisia
4. Ρεκόρ μειώσεων μισθών και part time εργασίας
Σχεδόν κατά το 1/5 μειώθηκαν οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση, ουσιαστικά οι μισές προσλήψεις πλέον στην Ελλάδα αφορούν σε ευέλικτες μορφές εργασίας. Παράλληλα οι μισθοί μειώνονται κατακόρυφα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό μειώθηκαν κατά 18,42% με αποτέλεσμα το 45% των νέων προσλήψεων να αναλάβουν για πρώτη φορά εργασία με «ευέλικτες» συμβάσεις, ενώ άλλοι 84.490 ήδη απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις είχαν, μέσω μετατροπής των συμβάσεών τους, μείωση ωραρίου και αποδοχών.
Σύμφωνα με την “Ημερησία” το 2012 έγιναν 683.443 προσλήψεις και από αυτές οι 307.600 ήταν με μερική απασχόληση. Δηλαδή τετράωρο και μισό μισθό, στη συντριπτική πλειοψηφία ή εκ περιτροπής εργασία, για μερικές ημέρες την εβδομάδα.
Παράλληλα μετατράπηκαν οι συμβάσεις 84.490 εργαζομένων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης για 49.640 και σε εκ περιτροπής εργασία για άλλους 34.850.
Πηγή: newsit
5. Διαθεσιμότητα, αποκρατικοποιήσεις, φορολογία στο στόχαστρο της τρόικας
Το σχέδιο κινητικότητας και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η κωδικοποίηση της φορολογίας εισοδήματος και η σύνταξη του κώδικα φορολογικών διαδικασιών θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ που έρχονται στην Αθήνα στα τέλη της εβδομάδας.
Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές η έλευση των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα διενεργήσουν τα τεχνικά κλιμάκια. Εάν όλα εξελιχτούν βάσει των όσων προβλέπει το Μνημόνιο, τότε οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου, διαφορετικά θα έλθουν αργότερα και όταν θα έχουν να συζητήσουν επί συγκεκριμένων ζητημάτων με την κυβέρνηση.
Η επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθηνά έχει ιδιαίτερη σημασία για τα ταμειακά διαθέσιμα καθώς η προβλεπόμενη από τις αποφάσεις του Eurogoup εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ συνδέεται πλέον με την αξιολόγησή τους.
Αυτό αποφασίσθηκε στο τελευταίο Eurogroup ως μέσω πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου θα αθροιστούν με τα 6 δισ. ευρώ που έχει προγραμματισθεί να λάβει η Ελλάδα μετά την έκθεση αξιολόγησης του τριμήνου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013 και δεν θα δοθούν νωρίτερα.
Οι ίδιες πηγές ανάφεραν πως η τρόικα δίνει βάρος στη μείωση του εργατικού δυναμικού του δημοσίου τομέα κατά 150.000 έως το 2015 και ειδικά στη τοποθέτηση εφέτος 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στο σχέδιο κινητικότητας, εκ των οποίων οι 12.500 έως τον Ιούνιο.
Η κυβέρνηση είχε λάβει τη δέσμευση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2013 να ολοκληρώσει τα σχέδια στελέχωσης για τα κύρια υπουργεία προκειμένου να εντοπιστούν περιττές θέσεις και υπάλληλοι και σε αυτή τη βάση να καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.
Στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο μέτωπο αυτό θα προστεθεί και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο (Ν.4024/2011).
Παράλληλα, η τρόικα θα εστιάσει και στην πρόοδο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και ειδικά στις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ από τις οποίες αναμένονται έσοδα 1,9 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την διακυβέρνηση και ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ και να εφαρμόσει έναν αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, αν υπάρξουν τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων ή αποκλίσεις από τους στόχους. Αν υπάρξουν αποκλίσεις για πώληση περιουσιακών στοιχείων για δύο συνεχόμενα τρίμηνα ενδεχομένως να αλλάξει η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.
Η τρόικα θα αξιολογήσει και την πρόοδο στην φορολογική διοίκηση εστιάζοντας στις διαδικασίες κωδικοποίησης της φορολογίας εισοδήματος και στη συγκέντρωση σε ένα ενιαίο νομοθέτημα όλων των διάσπαρτων φορολογικών διατάξεων, αλλά και στη σύνταξη του κώδικα φορολογικών διαδικασιών ώστε να καθοριστούν όλες οι φορολογικές διαδικασίες και να απλοποιηθούν οι συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες.
Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η τρόικα αναγνωρίζει πως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στο εγχείρημα το οποίο και αποσυνδέει (ως προαπαιτούμενο) από την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π.Τσακλόγλου που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην συνεδρίαση του Eurogroup Working Group θα επιστρέψει σήμερα Πέμπτη με τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Φεβρουαρίου τα οποία αποφασίσθηκε να εκταμιευτούν τις επόμενες ημέρες από τον EFSF, καθώς η Ελληνική Βουλή ενέκρινε και ψήφισε εγκαίρως την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.
Πηγή: in.gr
|